Soluții sustenabile cu materiale moderne
Dincolo de discursurile și promisiunile inspirate, credem că soluțiile practice sunt cele care contează cu adevărat atunci când vine vorba despre sustenabilitate. Pentru a putea vorbi de eficiența unor astfel de soluții este nevoie de acțiuni vizibile și concrete, iar misiunea PINTAPLAST este tocmai aceea de a vă ajuta să beneficiați de soluții optime, concrete și durabile. Luând în considerare impactul social și de mediu și căutând alternative responsabile, considerăm că în această industrie este nevoie de practici responsabile pe termen lung.
În pofida faptului că procesele de reciclare au avansat semnificativ în ultimii ani, există încă anumite provocări privind utilizarea materialelor reciclate, iar acest lucru nu se datorează unui factor unic. Performanța, durabilitatea și chiar dificultatea de a obține materii prime adecvate se numără printre factorii care încă dau bătăi de cap practicilor ecologice, chiar dacă această industrie se bucură de susținere legitimă și permanentă dezvoltare.
Sursă foto: Arch Daily
Sistemele translucide, impresionante prin ușurința materialului și durabilitate, având o durată de viață utilă de 10-15 ani, pot fi reprelucrate odată ce și-au încheiat durata de viață, obținându-se astfel noi aplicații pentru acestea fără a afecta mediul. Cu alte cuvine, pot beneficia de o nouă viață. Există însă și exemple de succes care arată posibilitățile materialelor reciclate, evitându-se astfel eliminarea prin depozite de deșeuri sau ardere.
În funcție de materia primă, plăcile pot fi grupate în:
- Material post-industrial: din deșeuri create în timpul fabricării produselor din plastic.
- Material post-consumator: din produse uzate de-a lungul anilor.
În cazul celor post-industriale, culoarea produsului poate varia și, la fel, și gradul de transluciditate, însă calitatea este aproape la fel de bună ca cea a materiei prime virgine, deoarece produsul a suferit un singur proces de degradare termică. În al doilea caz, însă, culorile nu pot fi decât opace, deoarece granulele sunt de obicei amestecate.
Sursă foto: Arch Daily
Chiar dacă devine un produs diferit, piesa păstrează de cele mai multe ori caracteristicile originalului. Policarbonatul, care nu este un material regenerabil, dar este reciclabil, se supune și el acestor reguli universale de reciclare și, uneori, materialul reciclat nu mai poate servi aceluiași scop inițial, deoarece a fost expus la contaminare și îmbătrânire.
Deși unele materiale, cum ar fi oțelul, permit reciclarea repetată cu o pierdere minimă de performanță, există și alte materiale care își pierd calitățile și nu pot fi reprocesate la nesfârșit. Cu toate acestea, policarbonatul este un produs deosebit de util, deoarece păstrează multe dintre proprietățile sale, chiar dacă unele caracteristici pot fi modificate în timpul procesului de reciclare.
Sursă foto: Arch Daily
În ceea ce privește utilizarea materialelor reciclate în industria construcțiilor, există o dezbatere importantă legată de prejudecățile referitoare la acestea. În ciuda faptului că există declarații de mediu pentru produse (EPD), care ar trebui să ofere informații clare cu privire la caracteristicile materialelor reciclate, există încă multe lacune în acest domeniu, ceea ce poate limita utilizarea lor în anumite construcții. Cu toate acestea, o cultură deschisă în domeniul construcțiilor este crucială pentru afirmarea materialelor reciclate și pentru conservarea resurselor și a mediului.
Despre aplicațiile policarbonatului, rezultatele excepționale și proiectele inedite în care este folosit puteți citi și în acest articol: https://www.archdaily.com/997035/upcycling-polycarbonate-trapezoidal-and-corrugated-sheets-from-waste?ad_source=search&ad_medium=projects_tab&ad_source=search&ad_medium=search_result_all