De ce să folosiți policarbonat translucid pe fațadele clădirilor?
Fie că se dorește o integrare discretă sau o evidențiere puternică, fațada reprezintă mediul prin care ne raportăm la arhitectura unei clădiri. Aceasta nu doar că oferă o experiență vizuală unică, ci trebuie să fie și practică, durabilă și capabilă să gestioneze eficient nevoile de iluminare naturală și de ventilație. Ca punct de contact cu exteriorul, fațada are sarcina de a atenua sunetele și de a oferi protecție împotriva condițiilor climatice precum vântul, ploaia, căldura și umiditatea. În esență, fațada reprezintă o poveste arhitecturală, care poate da tonul pentru restul interiorului, dar trebuie să îndeplinească și funcțiile esențiale pentru a garanta confortul și siguranța utilizatorilor.
Atunci când se proiectează o fațadă, este crucial să se găsească un echilibru între funcționalitate și estetică. Există multe materiale care îndeplinesc cu succes aceste criterii, însă când se dorește crearea unei ambianțe pline de lumină, confortabilă și care să ofere rezistență, ușurință în instalare și versatilitate, proprietățile panourilor translucide din policarbonat par a fi imbatabile.
Sursă foto: Arch Daily
Având în vedere că policarbonatul s-a dovedit a fi pe cât de eficient și versatil, pe atât de atrăgător, nu este de mirare că a ajuns ca de la un simplu polimer artificial folosit preponderent în sere să fie astăzi una dintre cele mai populare alegeri. Motivele sunt simple – proprietățile excepționale ale policarbonatului și metodele simple de instalare, pe care vi le prezentăm și noi:
Policarbonatul este un termoplastic translucid cu un grad de rezistență de 250 de ori mai mare decât sticla. În plus, este dur, amorf și durabil, la fel ca majoritatea materialelor plastice fabricate prin distilarea combustibililor de hidrocarburi în “fracțiuni”, care sunt ulterior combinate cu alți catalizatori.
Policarbonatul poate fi modelat prin diferite procese, cum ar fi turnarea prin injecție sau extrudarea, fiind, în forma sa brută, complet transparent.
Este o alternativă mai ușoară, mai flexibilă și mai rezistentă decât sticla și oferă diferite niveluri de transluciditate, fiind în același timp și complet reciclabil, ignifug și un bun izolator.
Sursă foto: Arch Daily
Se instalează simplu și rapid
Datorită greutății sale reduse, transportul și manevrarea acestui material sunt o sarcină simplă și directă. Însă nu uitați că, înainte de instalare, este important să se aleagă tipul potrivit de panouri: fie policarbonat cu pereți dubli, compus din două straturi, fie policarbonat cu pereți multipli, format din trei sau mai multe straturi. Chiar dacă au aceleași proprietăți, oferă niveluri diferite de izolare.
În ciuda faptului că metodele de instalare pot varia, cea mai comună rămâne fixarea profilelor de cadru pe structură, prin plasarea secvențială a panourilor.
Sursă foto: Arch Daily
Foarte versatil ca utilizare
Policarbonatul translucid nu oferă doar performanțe ridicate, ci și versatilitate estetică, permițând crearea unor fațade pe cât de inedite, pe atât de spectaculoase. Transformând lumina directă a soarelui într-o strălucire difuză, aceste suprafețe filtrante pot fi folosite pentru a da mediului ambient puterea de a induce o anumită stare de spirit, în funcție de proiectul avut în vedere.
Policarbonatul poate fi utilizat pentru a crea o atmosferă relaxantă, dar și una dinamică, deopotrivă, deoarece materialul are această abilitate de a adauga straturi de luminozitate în funcție de efectul final ambiental urmărit.
Sursă foto: Arch Daily
Datorită versatilității sale, materialul oferă o gamă largă de posibilități și opțiuni pe care le puteți exploata în oricare dintre proiectele voastre!
Despre aplicațiile policarbonatului, rezultatele excepționale și proiectele inedite în care este folosit puteți citi și în acest articol: https://www.archdaily.com/979263/why-use-translucent-polycarbonate-on-building-facades?ad_campaign=normal-tag